• PRINT
  • E-MAIL
A A A
ATLAS

Obiteljska kuća P

Ocijeni:
Stranica još nije ocijenjena.
Studio DOT
Grad: Sveta Nedjelja
Godina projekta: 2017
Tip građevine: obiteljske kuće
Površina: 240,00 m2
Investitor: privatni
Obiteljska kuća P smještena je u dijelu naselja koji karakteriziraju obiteljske kuće usklađenih gabarita, na ujednačenim parcelama.Kuća P projektirana je za obitelj s dvoje djece koja je željela jednostavnu, modernu i komfornu obiteljsku kuću. Kuća se sastoji od dvije funkcionalno različite etaže međusobno povezane unutarnjim dvokrakim stubištem. Prizemna etaža projektirana je manji djelom kao servisna s garažom, vešerajom i garderobom, a većim dijelom kao dnevna zona s kuhinjom, blagovaonicom i dnevnim boravkom. Kroz vjetrobran se ulazi u hall iz kojeg se otvara pogled prema glavnim prostorijama kuće - dnevnom boravku i blagovanju, dok dvokrako stubište vodi na gornju etažu. Na 1. katu smještena je spavaća zona, koja se dijeli na dječji i roditeljski dio. Dječji dio čine dvije sobe i dječja kupaonica. Roditeljski dio je cjelina koju čine spavaća soba, kupaonica i garderoba. Na toj etaži je smještena i radna/gostinjska soba.

U interijeru prizemlja su korištena klizna vrata koja uvlačenjem unutar zidova i ormara stvaraju jedinstveni integralni prostor, a zatvaranjem dijele prostor na funkcionalne jedinice.
Kuća je koncipirana na način da se prizemni (dnevni) dio otvaranjem staklenih stijena preko natkrivene terase proširi i poveže s vrtom i vanjskim prostorom na jugozapadnoj strani parcele. Takva orijentacija pruža vrlo kvalitetne vizure neometane okolnom izgradnjom.
U vanjskom oblikovanju maksimalno je poštovana tradicija, na način da je kreativno primijenjena njena tiopologija uz korištenje novih formi, proizašlih iz suvremenih zahtjeva. U osnovi obrasca tradicionalne izgradnje kuće u ovom podneblju je elegantna tlocrtna forma (relativno uski pravokutni tlocrt) i dominirajući dvostrešni krov. Tako kuća poštuje mjerilo ulice i tradicionalne građevne elemente, ali ima suvremenu kompoziciju pročelja kojim dominira nadstrešnica na ulaznom pročelju u antracit boji koja naglašava ulaz u kuću i garažu. Otvori na pročelju imaju dvojaki karakter ovisno o orijentaciji. Sa dvorišne strane to su veliki stakleni potezi koji kadriraju zeleni vrt, a prema ulici su horizontalni prorezi koji osiguravaju intimu, a omogućuju difuzni prodor svjetlosti. Kuća je interesantna po mnogim sadržajima, a njihovo prisustvo direktno je utjecalo na cjelokupnu arhitektonsku kompoziciju, kao npr. topla veza između garaže i ostalog dijela kuće te smještaj vertikalnog otvora u dječjoj kupaonici na 1. katu koji vodi u prostor vešeraja ugospodarskom prostoru ispod, a služi za jednostavnu dopremu rublja za pranje.

U vanjskom oblikovanju se može iščitati da su materijali pročelja u korelaciji s prostornom dispozicijom sadržaja u unutrašnjosti. Korištenjem glatke bijele fasade u kontrastu s antracit otvorima ostvarena je istovremeno dinamika i elegancija pročelja. Antracit otvori fasade se urezuju u bijelu masu čime potenciraju monolitnost i blokovski karakter volumena, dok su nadstrešnica, natkrivena terasa, lođa i izbačena niša skulpturalni elementi akcentuiranja pročelja.

Komentari

Trenutno nema komentara.
  • Share |

BRZA PRETRAGA

POKROVITELJI

Ravago
-
-