• PRINT
  • E-MAIL
A A A
ATLAS

Niskoenergetska kuća u Zelini

Ocijeni:
Stranica još nije ocijenjena.
Studio DOT
Grad: Sveti Ivan Zelina
Godina projekta: 2016
Tip građevine: obiteljske kuće
Površina: 230,00 m2
Obiteljska kuća u Zelini projektirana je u skladu sa strogim postulatima niskoenergetske gradnje, s vrlo visokim izolacijskim vrijednostima, te je osim modernog koncepta stanovanja, odlikuje i velika ekonomičnost u vidu znatnih ušteda energije za grijanje i hlađenje prostora.
Cilj izgradnje niskoenergetskih kuća je optimizacija potrošnje energije i maksimalno korištenje dostupne energije. Energetska učinkovitost niskoenergetskih građevina temelji se na kvalitetnom sloju izolacije, kvalitetnim prozorima i vratima koji sprječavaju gubitak topline, sustavu strujanja zraka, koji uz prozračivanje osigurava i dodatno čuvanje energije, te u korištenju sunčeve energije.

Oko 70% sveukupne potrošnje energije se troši na zagrijavanje prostora, a niskoenergetska gradnja omogućava velike uštede energije, uz zanemariva dodatna ulaganja.
Kuća je na parceli smještena longitudinalno u smjeru istok-zapad, kako bi se maksimalno iskoristile pogodnosti južne orijentacije i omogućio pogled na dvorišno zelenilo. Oblikovana je jednostavnim izmicanja volumena kata u odnosu na volumen prizemlja. Time se formira vrijedan vanjski prostor natkrivene terase kao prirodne ekstenzije interijera kuće.
Funkcionalna organizacija prostora vrlo je jednostavna. U prizemlju se nalaze dnevne prostorije, a gornji kat zauzima spavaći trakt s radnom sobom. Veliki prozori orijentirani na jug omogućuju upad zimskih sunčevih zraka duboko u kuću i njeno pasivno zagrijavanje na način da ti prostori akumuliraju toplinu i distribuiraju je u ostale zone kuće. Ljeti je kuća zaštićena od sunca konzolom balkona i nadstrešicom.
Prizemlje uglavnom funkcionira kao javni ili polu-javni prostor, s više velikih otvora s pogledom na krajolik, a sastoji se od dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje koji čine cjelinu te od ulaznog prostora sa stubištem i servisnih prostorija. Nasuprot prizemlju kat funkcionira kao vrlo privatna zona podijeljena na dječji dio s dvije spavaće sobe i pripadajućom kupaonicom i na roditeljsku zonu koju čine roditeljska soba i kupaonica. Na katu se također nalazi i radna soba.

Vanjski izgled kuće oblikovno karakteriziraju dva volumena, donji kvadrat u glatkoj bijeloj fasadi na koji kao kontrast nasjeda gornji izduženi pravokutnik obučen u drvene max compact ploče. Korištenjem glatke bijele fasade u kontrastu s drvenom oblogom ostvarena je istovremeno dinamika i elegancija pročelja.

Komentari

Trenutno nema komentara.
  • Share |

BRZA PRETRAGA

POKROVITELJI

Interfom
-
-