• PRINT
  • E-MAIL
A A A
ATLAS

Lozovac, NP Krka

Ocijeni:
Ocjena 4,5/5 (Ukupno: 2)
Studio Z
Grad: Lozovac
Godina projekta: 2011
Tip građevine: višenamjenske građevine
Površina: 2.380,00 m2
Investitor: NP Krka
Natječajni rad - jednakovrijedna nagrada, prva nije dodijeljena

Promet, smjer i pristup (pješaka i vozila) ovdje je bio temeljna odrednica i polaznica stvaranja koncepta cjeline. Postojeće pristupne prometnice, shema cirkulacije autobusnog prometa kao i prometa osobnih automobila, te promet u mirovanju odredili su pozicioniranje građevine u zoni obuhvata kao i donekle njen koncept.
Kretanje pješaka također je bio bitan faktor u koncipiranju i pozicioniranju građevine. Ona je smještena na približnoj poziciji postojećeg objekta. Radi se o sjevernom dijelu granice obuhvata, dakle na prelazu iz zone prometa i parkiranja u zonu zelenila (nacionalni park).
Sama građevina koncipirana je iz dva osnovna volumena koji su međusobno razdvojeni i povezani krovom( također sastavljenim iz dva elementa), koji tako oformljuje široku komunikacijsku ulazno-prolaznu zonu (zatvorenu, ali transparentnu) u kojoj se nalaze manji volumeni (elementi recepcije).
Veći volumen sadrži glavninu sadržaja: ugostiteljstvo, dvorane za sastanke i amfiteatar za predavanja, administraciju te stan - apartman. U manjem su volumenu smješteni pomoćni prostori koji moraju imati direktan pristup izvana, poput ambulante, noćnog čuvara, spremišta, dok je s unutrašnje strane multimedijalni izložbeni prostor smješten uz samu pješačku os. Manji volumen u principu pomaže većem da se zaštiti, fizički i vizualno od zone parkirališta i oformljuje s njim jedan unutrašnji trg-prolaz, koji je natkriven i dijelom zatvoren (zastakljen), a pozicioniranje elemenata poput info-prijemnog pulta, šaltera za prodaju ulaznica, dječje igraone, ulaza u multimedojalnu dvoranu te suvenirnicu, u tom prostoru oživljava taj trg i čini ga istovremeno utilitarnim i efektnim. Dječja igraonica i njen vanjski dio rješeni su tako da on ima otvoreni krov iznad sebe, a taj otvor dovodi i prirodno svjetlo u zonu trga. Kroz otvor u krovu moguće je vertikalna veza između trga i zelenog multifunkcionalnog prohodnog krova. Krov je u nekim svojim rubnim dijelovima (istok i zapad) istovremeno i nadstrešnica nad peronima. Obodno stupovlje osim konstruktivne uloge ima i ulogu definicije i podjele, bolje reći objedinjenja prostora.

Autori: Ratko Lipovšćak i Tonko Zaninović
Suradnici: 4PLAYdesign (vizualizacija)

Komentari

Trenutno nema komentara.
  • Share |

BRZA PRETRAGA

POKROVITELJI

Murexin
-
-