• PRINT
  • E-MAIL
A A A
ATLAS

Kuća za odmor - Matulji

Ocijeni:
Stranica još nije ocijenjena.
Studio DOT
Grad: Matulji
Godina projekta: 2016
Tip građevine: kuće za odmor
Površina: 120,00 m2
Ne događa se često da nam klijent ujedno i sam bude arhitekt po struci. Upravo je to bio slučaj na ovom projektu te je kuća u Matuljima proizvod obostranog angažmana u kreativnom procesu. Odmah je bilo jasno da će ova kuća biti drugačija u odnosu na kuće koje inače projektiramo te zasigurno odvažnija i radikalnija.

Kuća za odmor u općini Matulji nalazi se u ruralnom dijelu Opatijskog zaleđa, u naselju Bregi, na strmom i zahtjevnom terenu, spoju mediteranske i planinske klime.
Relativno mala parcela s nezahvalnim nepravilnim oblikom nalagala je koncipiranje sličnog dinamičnog, iskošenog tlocrta. Dodatan izazov bio je kuću prilagoditi kosom terenu s obzirom da je cijela kuća zamišljena u jednoj etaži i jednoj razini, kao prizemnica s maksimalno ostvarenim kontaktom s otvorenim prostorima i pogledom prema moru. Položaj i topografija parcele nalagale su smještaj kolno-pješačkog pristupa i ulaza u samu kuću u strmijem dijelu parcele, dok su sve glavne prostorije orijentirane prema prekrasnom i izuzetno kvalitetnom pogledu na Kvarnerski zaljev. Tlocrt je krajnje racionaliziran, projektiran bez suvišnih hodnika kako bi se uštedilo dragocjene kvadrate i ostvario koncept kuće s velikim centralno smještenim dnevnim boravkom s kuhinjom otvorenog tipa i blagovaonicom. U kući su još smještene i dvije spavaće sobe s vlastitim kupaonicama, na dijametralno suprotnim stranama što im istovremeno osigurava dodatnu privatnost. U sklopu ulaznog halla nalazi se još jedna kupaonica koja omogućava prošireno korištenje dnevnog boravka kao spavaonice za dodatne goste.

Oblikovno kuća ima dva lica, jedno maksimalno zatvoreno prema sjeverozapadnoj brdovitoj strani, dok je čitava jugoistočna fronta ostakljena i orijentirana prema natkrivenoj terasi s bazenom koja u ljetnim mjesecima postaje prošireni dnevni boravak. Gubitak granice između zatvorenih i otvorenih prostorija postiže se upotrebom velikih staklenih kliznih stijena visine cijele etaže i izvedbom unutarnjih prostorija i vanjske terase u jednakom opločenju i nivou. Planinski karakter lokacije reflektira se na fasadi odabirom hpl ploča u drvenom dekoru te korištenjem kamena za izradu podzida.

Komentari

Trenutno nema komentara.
  • Share |

BRZA PRETRAGA

POKROVITELJI

Holcim
-
-