• PRINT
  • E-MAIL
A A A
ATLAS

Implozija u Kustošiji

Ocijeni:
Stranica još nije ocijenjena.
Grad: Zagreb
Godina projekta: 2003
Godina izvedbe: 2006
Tip građevine: obiteljske kuće
Površina: 230,00 m2
Dogradnja i rekonstrukcija obiteljske kuće u Kustošiji trebala je odgovoriti na zahtjev stvaranja tri odvojene stambene jedinice za tri generacije stanovnika.
Projekt je opisao Dubravko Bačić, Oris: „Zatečeno stanje ni izdaleka nije ohrabrivalo: postojeća stara prizemnica na lokaciji kompliciranih rubnih uvjeta, stražnje dvorište stiješnjeno među okolnim kućama u kojem se nalazila i bravarska radionica, problematični susjedi, kontekst inspirativan tek u tragovima ...

Staru kuću trebalo je obnoviti (za baku), potkrovlje rekonstruirati u vedri mladenački stan (za kćeri), a u nekadašnjem stražnjem dvorištu radioničku strehu zamijeniti novim stanom bračnog para. Oluićeva intervencija svojevrsni je arhitektonski Heimlichov hvat. Umetnuti volumen čvrsto je obgrlio staru kuću i protegnuo se do samih granica parcele: kompresirani eksterijer razvio je volumetrijsku ekspanziju u dograđenom interijeru. Transparentnost i fluidnost podcrtane su prozračnim dnevnim prostorima u kojima se čak ni nametnuta introvertiranost ne čini nepodnošljivom. U prizemlju novog dijela vizure se otvaraju s jednog kraja na drugi, a stambeni prostor se, uz luminozno zenitalno osvjetljenje, u sekvenci nedogleda ukazuje gostu i/ili obiteljskom prijatelju. lpak, mogućnosti ugrađivanja novih otvora nije bilo. Lokacija bez atraktivnih pogleda, bez vrtova, bez bukoličkog pejzaža u daljini. No za jednu maslinu našlo se mjesta. Transplantirani isječak prirode prostor je trajnog vizualnog užitka i svakodnevnog opuštanja koji, posve prigodno, ima i svoj pokretni krov jer, kao što maslinu treba čuvati od studeni, i fragment neba treba ponekad ograditi da bi ga se više cijenilo.

Stan u potkrovlju projektiran je istom prostornom logikom. Intima je dosljedno pospremljena u "kutije" - kupaonica, spavaonice, garderoba. Sve ostalo kontinuirani je slijed zona u kojem se funkcije diferenciraju dubinskom progresijom: rad - blagovanje - kuhinja - boravak. Naizgled jednostavna struktura, čini se, ne govori dovoljno o umješnosti kojom je Veljko Oluić savladao zadatak. Lagana čelična konstrukcija zamijenila je sličnu stariju koja je nosila radioničku strehu. Detalja kakve bi oko već po navici tražilo u interijeru ovakve dogradnje gotovo da i nema. Promišljeni i pomno projektirani, svi negdje ili nečemu diskretno pripadaju (a ne strše), žive u hijerarhiji nekog većeg mjerila i, "onak, malo rough", kaže Oluja, čuvaju memoriju na nekadašnju radionicu. Zid od bijelo bojane opeke, dvostruki pokrov lexanom nad dnevnim boravkom prizemlja, perforirani lim u interijeru i eksterijeru, industrijski parket, ... - dio su istog postupka, iste taktike. Kako i priliči, stara je kuća nakon obnove zablistala) novim sjajem, a perfektna krabulja na pročelju od znatiželjnih pogleda skriva unutrašnjost u kojoj će, kako je negdje u Mitu o Sizifu zapisao Albert Camus, " ... vrijeme dati vremenu da živi, a život će služiti životu".

Arhitekt: Veljko Oluić, dipl.ing.arh.

Fotografije: Velux

Materijali i oprema: Krovni prozori sa središnjim ovjesom GGL/GGU (krovni prozori), Vanjska tenda MHL/MML/MSL (krovni prozori)

Komentari

Trenutno nema komentara.
  • Share |

BRZA PRETRAGA

POKROVITELJI

Prefa
-
-