• PRINT
  • E-MAIL
A A A
ATLAS

Dvije urbane vile

Ocijeni:
Ocjena 4,0/5 (Ukupno: 2)
Jurica Hajdarović, ured ovl. arh.
Grad: Varaždin
Godina projekta: 2010
Godina izvedbe: 2012
Tip građevine: poslovno-stambene zgrade
Površina: 1.250,00 m2
Investitor: Stanoing d.o.o.
U zajedničkoj želji investitora i nas projektanata zajedničkim smo naporima, uprkos krizi, stvorili jedan drugačiji, a istodobno i kvalitetan životni prostor razmišljali smo o reinterpretaciji vrta jedne stare varaždinske vile iz minulih vremena. Te vile su služile kao prostor mira i utočište njenim stanarima od svakodnevnih problema. Investitorova želja, u skladu sa zahtjevima urbanističke dokumentacije je navodila na jedno takvo rješenje. Bilo je potrebno organizirati dvije vile u kojima svaka sadrži četiri stana, dok će vila koja gleda na Merlićevu ulicu sadržavati i poslovni prostor. Između tih vila odlučili smo stvoriti jedan kultivirani krajolik kao hommage nekadašnjim gradskim perivojima. Našu želju za ostvarenjem utočišta od svih briga današnjeg ludog i užurbanog svijeta smo prelili i u uređenje samih stanova. Zaključili smo da će na lokaciji biti više tipova stanova manjih od 55 m2, pa sve do velikih stanova od 104 m2. Poštujemo kontekst ulice te određujemo smještaj ulične vile na rub ulične međe kako bismo odvojili poslovni prostor od stanovanja. Dvorišna vila će svojom udaljenošću od međe omogućiti dvostranu orijentaciju stanova te će u prizemlju sadržavati i jedno parkirno garažno mjesto za svaki stan. Zbog snižavanja troškova, kao i boljih fizikalnih aktivnosti predviđa se zidana konstrukcija za obje građevine. U želji za stvaranjem jedne kompaktne i manje zajednice stanara, te sprečavanjem njihovog međusobnog otuđenja u krajobraznom rješenju se predviđa sadnja užih biljaka penjačica koje mogu roditi jestivim plodom (kivika, jagoda penjačica, loza...) ili neke mirisne penjačice poput lonicere (Lonicera Iaponica) koje također imaju i funkciju sklanjanja neželjenih susjedskih pogleda, kao i pridodavanja sjene prilikom ljetnih žega. Parkirališta neće biti tradicionalna asfaltirana ni betonirana, već se krenulo za rješenjem ozelenjenog parkirnog mjesta koje je u konceptu slično betonskim tlakavcima, ali umjesto betonskih tlakavaca koristit će se PVC ulošci, kako vrelina betona ne bi uništila korijen biljke, a opet dovoljno čvrsti da mogu podnijeti dugogodišnje habanje. Zasađeno će biti medvjeđom vlasuljom (Festuca scoparia) koja daje gusti zeleni tepih. Parkirna mjesta će redovito biti zasjenjena zahvaljujući drveću koje će se postaviti u nijhovoj blizini, ili sjenom samih građevina. Potrebno je koristiti drvo bogatije krošnje poput gledićije (Gleditsia triacanthos). Same hodne površine koje će biti izrađene će biti od betona s vidljivim agregatom. Na pojedina mjesta će se zasaditi biserni proso (Pennisetum setaceum). Manjim će zahvatom biti stvoreno navodnjavane krajobraza kišnicom. Vjerujemo da smo stvorili krajolik koji će stanaru, probuditi tvojih sedam osjetila te da će provesti mnogo dobrih i ispunjujućih trenutaka u ovom prostoru. S mislima na njegov život i ulaganje u njegov životni prostor potrudili smo da pružimo puno više od uobičajenih bezličnih i dosadnih rješenja. Zahvaljujemo stanarima jer će već svojim zanimanjem za ove stanove omogućiti da ovaj koncept postavi nove standarde u stambenoj arhitekturi.

Jurica Hajdarović, mag.inž.arh.

Komentari

Trenutno nema komentara.
  • Share |

BRZA PRETRAGA

POKROVITELJI

Ecodry
-
-