• PRINT
  • E-MAIL
A A A
ATLAS

Crne Kuće

Ocijeni:
Ocjena 5,0/5 (Ukupno: 1)
Dva Arhitekta
Grad: Zagreb
Godina projekta: 2007
Godina izvedbe: 2011
Tip građevine: obiteljske kuće
Površina: 590,00 m2
Investitor: privatni
DVIJE CRNE KUĆE NA BUKOVCU

Za crnu kuću treba pridobiti povjerenje investitora, a za dvije od kojih je jedna predviđena za najam očuvati stečeno povjerenje i još puno toga...
Kuće su programski zamišljene kao dvije jedinke sa istovjetnim scenariom i kvalitetom života, uvažavajući maksimalno orijentaciju, strane svijeta i privatnost. Obje su koncipirane po istim projektantskim principima uz uvjet da istovremeno tvore zajedničku kompoziciju.
Pored konceptualnih spona kuće su fizički povezane sistemom zidova (ploha) koje se kao oblikovni element pojavljuje u zidovima okoliša, postamentu te završno na gornjem (osnovnom) volumenu kuća u vidu plašta.
Gornji volumen kuća je sačinjen od dva elementa – plašta čija je tekstura i završna obrada istovjetna sa zidovima postamenta i okoliša, i fragilne staklene jezgre koja čini nukleus kuće. Plašt svojim perforacijama omogućuje kadriranje, reducirane poglede i štiti od pogleda transparentnu i intimnu unutrašnjost.
Između plašta i staklenih stijena formira se niz atrija omogućavajući pojedinim funkcionalnim zonama ekstenziju na van. Na taj način formiraju se vanjski uokvireni prostori koji predstavljau „onu kvalitetu“ po čemu su kuće prepoznatljive i drugačije, bilo da se radi o ulazu u kuću, passage-u prema vrtu, gospodarskom zatvorenom dvorištu, intimnoj logga-i uz spavaći trakt ili drvenoj terasi dnevnog boravka. Pored funkcionalnih prednosti ovi prostori postaju mjesta posebne osjetilnosti zbog odnosa puno – prazno, igre svjetlosti i sjene, (ne) postojanja granice između vanjskog i unutarnjeg.
Suradnici: Robert Leš (fotografija)

Komentari

Trenutno nema komentara.
  • Share |

BRZA PRETRAGA

POKROVITELJI

Caparol
-
-